Når og hvordan starte trene barnet til å slutte med bleie og gå på do?

Er et spørsmål vi på 1-3 års avdeling ofte får og tenkte her prøve å svare eller gi noen veiledende tips og råd.

Når kan vi starte do trening og slutte med bleie? Er et spørsmål vi på 1-3 års avdeling ofte får og tenkte her prøve å svare eller gi noen veiledende tips og råd. 

Det aller viktigste er at barnet faktisk er klar og viser interesse for å slutte og det er noe barnet bestemmer helt selv og at vi foreldre ikke presser eller tvinger barna til å slutte. Hvis vi er for tidlig ute kan man risikere å låse noen modningsprosesser, barnet må være modent både fysisk og psykisk.

Viktig at do besøket blir en hyggelig opplevelse for barnet, oppmuntring og ros er viktig når barnet sier at det vil gå på do men ikke overdriv.  

Når barnet er modent for å slutte er noe som er veldig individuelt fra barn til barn. Mange er klare i toårsalder for å begynne prøve gå på do, men det er heller ikke unormalt at barn bruker bleie helt opp til fireårsalder. Det kan ta opp til et år og trene gå på do. Det er viktig at vi foreldre gir barnet et ukomplisert forhold til det å gå på do la de bli med forelder, søsken og bruk ordene tisse og bæsje.

En del tegn på at barn er klare for å slutte er feks noen av disse punktene.

* Barnet kan ha en tørr bleie i minst to timer i strekk.

* Viser interesse for potte eller do og for andre menneskers do vaner.

* Sier at den vil gå på do.

* Viser ikke stor motstand til å bruke toalettet.

* Misliker følelsen av å ha på seg en våt og skitten bleie

* Kan kjenne og si ifra at nå må jeg tisse eller bæsje. 

For å starte gå uten bleie i barnehagen er det ofte fint at barna har startet si ifra at de må gå på do for å tisse eller bæsje. Viktig at ha mye skift i barnehagen denne perioden og det kan bli mye vask, og endel barn kan ha gode perioder og så blir det noen tilbakefall. Men det er lov at ta pause en stund og starte på nytt igjen.

I barnehagen så er den beste tiden for å slutte når vi ikke har så mye klær på oss, men vi har de som prøver på vinteren, tidlig vår også og da avtaler vi ofte at da bruker vi bleie ute pga kulda. Tar den av når vi kommer inn igjen og ofte så spør vi også de som har bleie om de vil gå på do. Og når en går vil ofte bestekompisen også gå. 

Vi har også barn som ikke viser interesse på at slutte og da presser vi dem ikke, og da kan sommeren være en fin tid for dem at slutte. På sommerferien da det ofte er litt rolig og avslappet og man kan løpe rundt naken i hagen da blir barnet ofte lettere oppmerksomt på at han/ hun har tisset. 

Hjemme kan man begynne med at ta av bleien når barnet våkner for å unngå at de tisser i bleien, gjør en do tur etter måltid og søvn siden da er oftest sjansen størst at det kommer noe. Forhold deg rolig hvis det blir uhell, fortell at det ikke gjorde noe at han/ hun ikke rakk fram i tide, siden det kommer det mest sannsynlig bli. Hvis barnet ønsker kan det være fint at være sammen med det på toalettet til de blitt vant å gå på do. Som regel klarer de først tisse på do så kommer avføringen senere, noen barn vil ikke bæsje i do, stress rundt bleieslutt kan gjøre at noen barn holder igjen. Oftest er det lettest at slutte med dag bleien først. Barn kan tisse i senga en lang periode, ved 5 års alder klarer de oftest holde seg tørre.

Det er ikke unormalt at et nytt søsken kan gjøre så at 2-3 års barnet vil bruke bleie igjen siden den vil ha stell og oppmerksomhet. Dette går som regel over etterhvert man må bare være tålmodig.

Så det som er viktigst er at barnet er klart for å starte gå på do, vil prøve og er interessert og at vi foreldre er rolige, oppmuntrende og støttende i denne prosessen.