Ut å spise?

Skal vi gå ut å spise i kveld?

Arbeidstider og oppgaver kombinert med ei kone som trives på kjøkkenet har gjort at jeg i løpet av de siste to årene har laget mer mat over bål en på induksjonstoppen hjemme. Jeg hater forresten induksjonstopper lidenskapelig, men det er en annen historie.
En av grunnene til at vi har laget såpass mye spennende turmat i barnehagen er at jeg var på et kurs om «mat på tur» under østlandske lærerstevne for noen år siden. Vi fikk da demonstrert at man kunne snurre pinnebrødet rundt pølsa og grille pølse med pølsebrød! Dette høstet gode tilbakemeldinger fra de oppmøtte og flesteparten ble inspirert til videre turkokkelering. Det var forsåvidt fint at folk ble inspirert, det var bare det at tre dager før dette så hadde jeg og Elisabeth kokt ris, stekt naanbrød og laget kylling tikka masala over bålet i lavvoen... Vi var altså, som seg hør og bør, et skritt foran :) Vi liker oss i teten så for videre utvikling, spurte jeg Dinobarna hva de ville at vi skulle lage av mat på tur, fullt klar over at det kunne bli noen utfordringer. Jeg fikk, blant mange andre forslag, spørsmål om vi kunne lage taco og pizza. Challenge accepted! Å lage pizza fra bunnen i en lavvo er ikke nødvendigvis det enkleste man kan ta seg til og bør overlates til profesjonelle (meg) men taco var fantastisk turmat og like enkelt som å grille pølser.
Gleden over å se matlysten hos barna og å kunne ta del i begeistringen over at det lukter pizza i lavvoen er ganske fantastisk :) Det er også en formiddlingsmulighet i det hele siden alle barna er ganske «midt oppi det» når vi lager mat på tur. Maten blir mer og mer råvarene og ikke bare den ferdige retten.

Jeg synes det er knall å lage mat ute så her er noen tips og noen enkle oppskrifter som dere kan prøve dere på, men ikke tenk på at dere konkurrerer mot meg når dere lager turmat med barna, I'm a professional ;)

Hvordan lage bål
Hvis du har problemer med å nøre opp et bål så er det kort fortalt: Spikk fliser på størrelse med fyrstikker av tørr ved og tenn på disse med en fyrstikk. Bruk den lille flammende flishaugen til å tenne på litt større flis, så litt større og litt større osv. Tadaa! Bål :)

Ut over selve konstruksjonen av bålet er det forskjeller på bål etter hvilken funksjon de har. Bål for lys og varme, pølsebål, bål for koking/steiking av smått, bål for grilling av store stykker osv.
Kort fortalt gir et høyt, smalt bål mer flammer og derfor mer lys og strålevarme. Det brenner også fortere siden flammene søker oppover og trekker luft inn i bålet.
Høye, smale bål gir mye lys og sterk varme, men brenner fort og gir mye flammer og er derfor ikke så godt egnet til matlaging.
For å ha nok kontroll på varmen til å kunne lage mat er det viktig at man bruker glødende kull til selve matlagingen. For å få nok glør er det lurt å lage et ganske stort bål slik at man «brenner ut» bålet fort og får en god haug med glør. Skal man grille noe stort eller lage mat som tar lengre tid, er det best å ha et primærbål hvor du brenner veden til glør og så raker glørne over til selve «matbålet».
Det er selvfølgelig forskjeller i hvilken type ved du brenner også, trearter med høyere egenvekt (ask, eik osv) gir mer energi pr kubbe en lettvektere som gran osv og aromatiske trearter kan gi en interesant røyksmak, men det tar vi en annen gang ;)
Ikke grill mat over røyk fra granbar og IKKE lag matbål med ved fra barlind eller gullregn eller impregnerte materialer / plankebiter med maling osv.

Hvordan lage mat over bål
Flammer brenner og soter, glør varmer. Dette er viktig å tenke på uansett om du griller pølser, helsteker en kamel eller koker en gryterett. Setter du kjelen over flammer så blir den varm, men du får også en kjele dekt av sot og alle de gledene det medfører... Holder du pølsa i flammene så blir den svart av sot, så svart fordi den er brent av flammene og tilslut er den varm helt igjennom med det folkekjære knasende sotskallet vi alle er så glade i :) Legger du maten og kokekarene over glørne isteden slipper du mye av problemet med sot og du har en mye jevnere og roligere varme å lage mat over.
Alt er mye enklere hvis du har en grillrist du kan få i vater over bålet, men det går ann å sette kjelen inntil glørne også. Hvis du setter den rett oppå glørne så må du være oppmerksom på at hele kjelen kan velte etterhvert som glørne brenner opp under den.
Vi har en kjempefin rist i lavvoen, men den veier omtrent like mye som hele lavvoen og er litt upraktisk å ta med på tur. En god grillrist kan godt være rista fra komfyren din eller rett og slett rista fra grillen din. Ta den med på tur og balanser den på noen steiner rundt bålet.
Det meste som ikke trenger å koke i væske kan steikes på spyd. Bruker du de teleskopspydene så pass på at hodet er skrudd godt fast! Og hvis du spikker grillspyd så bruk grønne(ferske/våte) kvister så de ikke tar fyr selv. Det er mye hassel i hebekkskogen og hasselkratt er utmerket til grillspyd.
Det kan være vanskelig å styre varmen når du lager mat over bålet, men det er ikke komplisert. På en induksjonstopp trykker du på brytere og i et bål pirker du i glørne med en pinne :) Litt vanskelig er det, men med litt trening så har du vel så god kontroll på varmen i et bål som på komfyren. Ihvertfall hvis du har en induksjonstopp...

 

Noen enkle oppskrifter

 

Smørstekte kantareller på toast

Nyplukkede kantareller
Smør
Brødskiver
Stekepanne
Litt salt

Kantareller er skogens gull og en sopp det er veldig vanskelig å ta feil av. Børst vekk jord og rusk, del de i to og surr de med smør i en panne mens du rister brødskivene over glørne. Ta med deg unga og plukk soppen og du har en mye større sjanse for at de liker soppbrødet, samtidig som du har muligheten til å lære de hvilke sopper man kan spise og hvilke sopper som er litt mer krise.

 

Byggotto med gjøksyre

Bygg-gryn
En god kjøttkraft, buljongterning fungerer men kom igjen da..
Litt bacon
Gjøksyre eller noe annet friskt grønt
En litt dyp stekepanne (turpanna fra four seasons på xxl er god)

Gjøksyre vokser overalt i hebekkskogen og er spennede å plukke og godt å spise.
Legg bygg-gryn i bløt natten over og stek de i kraft som en risotto. Strø litt stekt bacon over og topp med en neve gjøksyre.
Gjøksyre gjør seg også på en brødskive med gulost.
Husk og ikke plukke de fra veikanten eller fra områder med stor bikkjetrafikk...

 

Wraps med strimlet svin og spinat

Tortillas
Strimlet svinekjøtt
Soyasaus
Snøfrisk
Fetaost for de eventyrlystne
Rømme?
Bladspinat
+ noe annet grønt
Steikepanne

Skyll spinaten før du drar på tur. Steik svinekjøttet i soyasausen. Smør litt snøfrisk på en tortilla og legg på kjøtt, spinat + + og wrap det sammen til en hendig liten pakke.

 

Vikingtaco

Et kjøttstykke som kan spiddes (f.eks. ytrefilet av svin)
Lomper/tortillas
Revet ost
Rømme/potetsalat
Bacon i biter

Steik kjøttet og skjær det i tynne skiver. Pakk det inn i lompe og sleng på ost, potetsalat og bacon.
Lån noen langbuer av meg og send noen piler ut over jordet.
Første gang jeg fikk ytrefilet i lompe, drakk vi mjød i ullkjortler og skøyt brannpiler ut over Mjøsa. Også en annen historie...

 

Snø

Snø..
Saft/Juice

Det regner ikke innvollsorm og man får ikke mark i magen av å spise snø! Man kan få mark i magen av å spise ting som andre firbeinte har lagt igjen i snøen, men nysnø er helt kurrant dessert. Fisk opp litt nysnø i en kopp, eller lag en snøball, og hell over litt ublandet saft eller press en appelsin over.

 

 

Håper det var en overkommelig og måtelig inspirerende dose tekst :)
Klapp Lise på stumpen, hils fra Store Christian.

 

 

Og kom deg ut!