Prosjekttema "Det spirer og gror"

Årets prosjekttema i barnehagen er "Det spirer og gror". De ulike aldersgruppene vil gjennom barnehageåret jobbe med ulike prosjekter knyttet til temaet. I juni trykker vi opp fine kataloger, som viser et utsnitt av alle prosjektarbeidene gjennom året. Katalogene er fulle av bilder og tekster knyttet til temaet, og er både et minnealbum for barna og en dokumentasjon på vårt pedagogiske arbeid.

Helt perfekt, synes vi! Vi kan fordype oss i mye av det vi allerede gjør, uten å ha et annet prosjekt «ved siden av». For vi har virkelig lyst til å gjøre mer av det vi allerede gjør. Eksperimentere med dyrking av frø vi finner i frukt og grønnsaker, ta stiklinger av planter vi allerede har, dyrke urter på kjøkkenet, hente grønnsaker og bær i kjøkkenhagen, som kokken vår kan gjøre magiske ting med på kjøkkenet. På kjøkkenet trylles frem de godeste syltetøy til havregrøten, squashbrød og kremete, deilige grønnakssupper og retter. Vi ønsker at barna virkelig skal oppleve at det vi dyrker og steller med – først som en liten spire inne, så en plante i drivhus eller kjøkkenhage – faktisk blir til noe vi kan møte igjen på kjøkkenet, i maten som tilberedes der. Eller også rundt bålet på utedag!

Vi ønsker å fortsette arbeidet med å se, legge merke til og lære om naturen rundt oss. Skogen vår og alt som vokser både høyt og lavt. Og hva ulike årstider gjør med alt som spirer og gror. Vi vil formidle en kjærlighet til alt som lever rundt oss, en dyp respekt som gir oss og barna et ønske om å ta vare på naturen. Fordi det er viktig. Fordi vi lærer oss hvorfor det er så viktig.

Nå er det august og årets prosjektarbeider er knapt i gang. Vi legger ut spor, tar inn naturmaterialer, studerer naturen ute, forsker og undrer oss sammen med barna. Hva barna i de ulike aldersgruppene synes er ekstra spennende og vil fordype seg i, det gjenstår å se. Vi gleder oss til nytt prosjektår!